Cum Inveti sa Dansezi de Acasa

12 Sfaturi pentru Incepatori

Te-ai hotarat sa inveti sa dansezi si simti ca cea mai buna varianta pentru tine ar fi sa inveti de acasa?

Cursurile de dans online sunt super distractive si usor de incercat, tocmai pentru ca poti sa inveti sa dansezi fara sa te simti intimidat de nivelul la care esti.  Pe langa asta, poti sa faci o ora de dans oricand si poti incerca orice stil ai chef, fara a fi obligat sa respecti programul unui curs obinuit de dans.

Totusi, atunci cand inveti sa faci primi pasi de dans de acasa, cel mai mare risc este sa alegi un curs sau un pas care nu este potrivit nivelului tau. In cele mai multe cazuri, o alegere gresita te va determina sa abandonezi destul de repede si sa te convinga ca dansul nu este pentru tine.

Asa ca, inainte de a te apuca de dans acasa, avem 12 sfaturi pentru ca experienta ta cu dansul sa fie una cat mai placuta:

1. Identifica nivelul la care te afli

Ca sa poti progresa usor, inainte de toate trebuie sa iti raspunzi sincer la intrebarea urmatoare: esti incepator, intermediar sau avansat?

Atat supra, cat si sub-evaluarea sunt destul de des intalnite. Uita-te pe lista de mai jos si vezi care este nivelul tau (nivelul tau este cel al categoriei in care bifezi majoritatea casutelor)

Esti incepator daca:

  • Nu ai mai facut niciodata dans in mod organizat pana acum;
  • Nu stii de ce este importanta numaratoarea in dans;
  • Ai facut dans 1 sau 2 luni si ai invatat un singur stil de dans.

Te poti considera intermediar daca:

  • Ai facut dans cel putin 1 an;
  • Identifici cu usurinta ritmul si stilul melodiilor; 
  • Ai notiuni de baza din mai multe stiluri de dans;
  • Poti dansa la liber (adica fara a urma o coregrafie, ci prin a combina singur, pe moment, pasii pe care ii stii);
  • In cazul in care dansezi in pereche, stii cum sa conduci partenera (in cazul baiatului) sau cum sa te lasi condusa (in cazul fetei).

Avansat esti abia atunci cand:

  • Ai experienta de peste 1 -2 ani in dans;
  • Esti mereu in cautarea a noi modalitati de a iti perfectiona tehnica;
  • Poti sa iti personalizezi miscarile: sa adugi propriile elemente de styling si expresivitate;
  • Ai participat la workshop-uri / masterclassuri cu profesori / dansatori de top;
  • Ai notiuni de baza din mai multe stiluri de dans si ai cel putin un stil de dans in care esti specializat (care nu mai are secrete pentru tine);
  • Poti alcatui propriile coregrafii;
  • Iti este usor sa reproduci miscarile pe care le vezi la alte persoane;
  • Intelegi greselile pe care le faci atunci cand dansezi si poti sa le identifici la fel de usor si la alte persoane.

Deci daca nu ai fost niciodata un curs de dans (chiar daca iti place sa dansezi la petreceri si ai prins din mers cateva miscari), pleaca de la premisa ca esti incepator si alege doar cursuri special dedicate incepatorilor (si intotdeauna incepe cu pasi sau miscari de baza).

Pe Dancesson, platforma de cursuri de dans online, fiecare stil de dans incepe cu modulul pentru incepatori, nivel zero. Adica luam totul de la inceput si explicam fiecare parte a miscarii in detaliu, ca sa poti progresa usor.  

2. Alege resursa online potrivita pentru nivelul tau

Acum ca stii care este nivelul tau, poti sa alegi mult mai usor resursa pe care o vei folosi pentru a invata sa dansezi.

Atunci cand inveti sa dansezi de acasa,  ai la dispozitie 4 modalitati pe care le poti folosi, fiecare dintre ele fiind recomandate pentru un anumit nivel de experienta:

  1. Videoclipurile preferate (ale cantaretilor preferati, din filme sau din coregrafiile dansatorilor preferati pe care le-ai gasit pe YouTube) – recomandat pentru avansati, intermediari spre avansati
  2. Tutoriale Gratuite pe care le gasesti pe YouTube – recomandat pentru intermediari, incepatori spre intermediari
  3. Clase Live de Dans Online – recomandat pentru intermediari, avansati, uneori si pentru incepatori
  4. Platforme de Cursuri Video de Dans Online Platite – recomandat pentru incepatori, intermediari si avansati

Fiecare dintre cele 4 modalitati are avantajele si dezavantajele ei si exista un motiv pentru care este potrivit unui anumit nivel si nu altuia. Citeste aici articolul complet dedicat celor 4 Moduri in care poti Invata sa Dansezi de Acasa.

3. Alege stilul de dans cu care ai vrea sa incepi

Daca nu stii cum sa alegi stilul de dans, iata un truc simplu:  alege o melodie care iti place sau pe care ai vrea sa inveti sa dansezi si cauta sa vezi de ce stil de dans apartine (o cautare simpla pe Google ar trebui sa fie suficienta pentru a afla ce stil de dans ti se potriveste).⠀

Iti recomandam ca la inceput, sa alegi un stil de dans si sa inveti cel putin 3-4 miscari pe care sa le poti dansa fara probleme pe muzica si abia apoi sa treci la un alt stil (in functie de cat de des exersezi si cat de rapid progresezi, asta iti poate lua intre 1 saptamana si 1 luna).

Procedand in felul acesta, vei putea sedimenta informatiile mai bine si nu vei ajunge sa incurci pasii intre ei, pentru ca la final sa tragi concluzia ca nu ai invatat nimic.

Dupa ce ai cateva stiluri pe care le-ai abordat in modul asta, poti incepe sa combini cursurile intre ele, sa inveti intr-o zi pasi specifici unui stil, in alta pasi specifici altui stil, sau coregrafii, deoarece ai deja o baza corecta si cu siguranta nu vei mai incurca borcanele intre ele.

4. Pregateste-ti spatiul de dans

Indiferent de stilul de dans ales, vei avea nevoie de spatiu liber de cel putin 1 pas in toate directiile.

Daca ai o oglinda, monteaza laptopul / TV / telefonul fie in dreptul acesteia, fie imediat langa (pozitioneaza dispozitivul in asa fel incat spatele sa fie indreptat spre o latura a camerei si nu spre un colt al acesteia).

!Acesta este un aspect foarte important pentru laturile si colturile camerei te vor ajuta foarte mult atunci cand incepi sa dansezi (vor fi niste repere vizuale de care va trebui sa tii seama in majoritatea dansurilor). Acest mic truc te va ajuta sa te intorci mereu cu fata in partea potrivita.

Decide cum vrei sa dansezi: descult, in sosete sau tenisi / adidasi (spre exemplu daca ai un parchet mai alunecos, vei aluneca mult mai tare in sosete decat daca dansezi descult sau in tenisi, la fel, daca incaltarile alese au aderenta prea mare nu vei putea executa cu usurinta piruetele)

5. Pregateste telefonul / camera cu care te filmezi

Intotdeauna dupa ce ai invatat o miscare, filmeaza-te ca sa te poti vedea si sa poti compara miscarea cu cea a instructorului. In felul acesta vei putea sa te observi intr-un mod mai obiectiv, dar si sa trimiti altora filmarea pentru a primi feedback.

La Dancession asteptam mereu sa primim fimarile tale, pentru a putea sa iti dam sfaturi de cum sa iti imbunatatesti miscarile, dar si pentru a corecta micile greseli pe care e posibil sa le faci la inceput. 

6. Incepe cu cateva exercitii de Stretching

Dansul este un tip de miscare destul de solicitant, asa ca inainte de a incepe o lectie, fa cateva exercitii simple de stretching (poti sa folosesti videoclipuri sau daca ti le mai amintesti, exercitiile de incalzire pe care le faceai la inceputul orelor de sport).

Chiar daca miscarile pe care urmeaza sa le inveti ti se par usoare, in momentul in care vei incepe sa dansezi exista sanse sa devina solicitante (si sa nu fie chiar asa usoare cum par la prima vedere). Stretchingul este bun pentru ca iti incalzeste corpul si previne accidentarile care pot sa apara in timpul dansului.

7. La inceput, concentreaza-te pe cate un singur element al miscarii

Intotdeauna incepe prin a invata cum sa executi pasii. Pana nu esti sigur pe ceea ce ai de facut la picioare, nu te gandi la solduri, brate, cap, expresivitate si nu incepe niciodata prin a dansa din prima in pereche.

Abia atunci cand ai ajuns sa intelegi pasul (asta se va intampla abia dupa ce il vei repeta de mai multe ori pe numaratoare), il poti dansa cu incredere pe o melodie numarata si vei simti ca miscarea vine de la sine (asta insemna ca pur si simplu poti sa dansezi pasul in timp ce te gandesti la altceva), poti incepe sa dansezi mai intai in pereche, iar apoi sa integrezi si miscarea de sold, brate si alte elemene de styling.

8. Nu iti face griji daca miscarile nu ies din prima

Ai rabdare cu tine si cu corpul tau. Este perfect normal ca o miscare sa nu iasa imediat, mai ales daca nu ai mai facut dans pana acum.

De multe ori nici noua nu ne ies imediat anumite miscari… si facem dans de cel putin zece ani. Singurul secret este sa reiei miscarea si explicatia, sa repeti de cat mai multe ori si sa te bucuri de fiecare mica reusita. Asta te va motiva sa continui si sa progresezi permanent.

9. Nu te grabi sa dansezi pe muzica

De fiecare data cand inveti un pas sau o miscare noua, exerseaza pentru inceput lent, fara muzica, pe numaratoare, pana cand reusesti sa dansezi miscarea corect si usor. Abia dupa aceea poti incepe sa o dansezi mai intai pe melodii cu tempo mai lent, apoi pe melodii cu tempo mai alert.

10. Invata coregrafia pe fragmente

Atunci cand ai terminat de invatat pasii de baza si progresezi la a invata o coregrafie, incearca sa o inveti pe fragmente (pe noi ne ajuta sa invatam calupuri de cate 4-8 miscari).

Invata cum se inlantuiesc miscarile si tine minte miscarile pe numaratoare, pana cand le poti dansa dupa numaratoarea instructorului fara intreruperi. Urmatorul pas este sa incepi sa le repeti pe muzica, la fel, pana in momentul in care poti dansa fragmentul pe ritmul muzicii, fara sa te incurci. Dupa aceea treci la urmatorul calup de miscari si il legi de primul 😊 Si tot asa in continuare pana cand reusesti sa inveti toata coregrafia.

Atentie! Sunt coregrafii pe care probabil vei reusi sa le inveti pe parcursul mai multor zile. Cu cat coregrafia este mai complexa si mai lunga, cu atat va dura mai mult pana vei reusi sa o inveti.

11. Cere FeedBack

Daca nu stii ce gresesti sau ce anume poti modifica putin, este foarte greu sa progresezi.

Un instructor de dans cu experienta isi poate da seama dintr-o singura privire ce anume ar trebui sa schimbi pentru a corecta greseala.

La Dancession, ne poti trimite filmarile cu tine pentru a primi feedback. Noi abia asteptam sa vedem cum ies miscarile si ne place sa dam feedback pentru a te ajuta sa progresezi cat mai usor. Este atat de simplu.

De asemenea, poti gasi si comunitati online unde poti sa share-uiesti clipurile tale si sa primesti sfaturi care te vor ajuta sa progresezi.

12. Experimenteaza mai multe stiluri

Dupa ce ai inceput sa stapanesti un stil de dans, experimenteaza si alte stiluri.

In felul acesta vei gasi stiluri noi si diferite care te pasioneaza si vei evolua mai repede, iti vei dezvolta miscarile mai bine (fiecare stil de dans este diferit si solicita alte grupe musculare – spre exemplu, in dansurile standard, precum vals vienez si tango, totul tine de postura, trebuie sa fii foarte atent la pozitie, sa iti mentii corpul drept si sa tii soldurile fixe, pe cand in dansurile latino te vei folosi in principal de miscarea de sold, iar energia o vei tine in pamant, la dansul oriental miscarile de disociere conteaza foarte mult, la balet corpul trebuie sa fie ridicat etc.)

Insa nu uita. De cate ori incerci un stil nou de dans, trebuie sa pornesti cu baza. Indiferent cata experienta ai, este necesar sa incepi ca orice alt incepator. Vei evolua intr-adevar ceva mai repede, insa fiecare stil de dans are tehnica lui proprie pe care va trebui sa ti-o insusesti (spre exemplu daca ai facut street dance si vrei sa inveti tango, la inceput iti va fi destul de greu, din simplul motiv ca ai anumite deprinderi din street care nu sunt valabile in tango).

Clasele online sunt perfecte pentru a putea experimenta cu diferite stiluri, deoarece:

  1. Nu va trebui sa te inscrii la mai multe cursuri ca sa poti experimenta mai multe stiluri de dans (la studiourile de dans fiecare stil de dans are in general alocat o grup aspecifica, deci fie va trebui sa dedici foarte multe ore pe saptamana, fie vei putea sa le incerci intr-o perioada mult mai lunga);
  2. Costa mai putin, deoarece cu un singur abonament ai acces la toate stilurile, pe cand la o scoala de dans fiecare curs este taxat fie separat, fie esti limitat la un anumit numar de ore pe luna.

____

Daca ti-a placut articolul sau vrei sa ne spui cu ce probleme te-ai confruntat atunci cand ai inceput sa inveti sa dansezi de acasa, lasa un comment mai jos.

Iar daca esti in cautarea unor cursuri de dans online complete, incearca Dancession. Gasesti peste 100 de lectii dedicate incepatorilor din 10+ stiluri de dans (salsa, bachata, rock’n roll, hip hop, bellydance, tango argentinian, dansuri machedonesti, grecesti etc.), coregrafii pentru dansul mirilor, dansuri pentru Tik Tok si dance workouts.

Abonamentul Dancession incepe cu 3 zile GRATUITE de testare, si iti ofera acces nelimitat la toate cursurile, cu clase si lectii noi pe care le adaugam o data la 2 saptamani.

Inscrie-te astazi si incepe gratuit!


Te-a ajutat Articolul?

Da-le un Share Prietenilor

Inscrie-te mai jos cu emailul tau si fii la curent cu toate ofertele si noutatile Dancession:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STILURILE TALE DE DANS PREFERATE & COREGRAFII UNICE

Esti pregatit sa dansezi de acasa?